«Η υπόθεση της ελπίδας για μια άλλη πραγματικότητα δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης», συνέντευξη στον Παρατηρητή της Θράκης, 21/3/2014

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ

Ο Ρούντι Ρινάλντι είναι μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Είναι ο «ιθύνων νους» πίσω από τη μεγάλη καμπάνια του Αλέξη Τσίπρα, που ξεκίνησε από την Κομοτηνή και θα συνεχιστεί σ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Με αφορμή λοιπόν την επίσκεψη πριν μερικές μέρες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κομοτηνή, ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον κ. Ρινάλντι για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα, την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ, την κατάσταση στην Ελλάδα, την αλληλεγγύη που μπορεί να εξουδετερώσει τον φόβο, το «σύστημα» που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας και δεν είναι πλέον παντοδύναμο, «πιστεύω ότι υπάρχει ένα σύστημα «ανατιναγμένο», που έχει φοβηθεί η καρδούλα του δύο –τρεις φορές από το 2011 μέχρι τώρα», μας είπε, αλλά και την προοπτική να υπάρξει μια διαφορετική Ευρώπη…

Ρούντι Ρινάλντι όμως…


«Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου της Κομισιόν είναι μια πολύ μεγάλη αναγνώριση και δείχνει το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και στα ευρωπαϊκά πράγματα»

ΠτΘ: Πώς αξιολογείτε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου της Κομισιόν;

Ρ.Ρ.: Είναι μια αναγνώριση των αγώνων που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αυτή την ιδιαιτερότητα των αγώνων και των κινημάτων που υπήρξαν στην Ελλάδα και χωρίς την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη αριστερή δύναμη, σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης πολιτικά, καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που να διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας του, δεν θα υπήρχε αυτή η υποψηφιότητα. Από αυτήν την άποψη η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου της Κομισιόν αποτελεί μια πολύ μεγάλη αναγνώριση και δείχνει το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και στα ευρωπαϊκά πράγματα.
«Εκείνος που κατασυκοφαντήθηκε και χτυπήθηκε, ο υποψήφιος της αριστεράς είναι υποψήφιος και για την Κομισιόν»

ΠτΘ: Απαξιώνεται όμως συστηματικά από τα ελληνικά ΜΜΕ αυτή η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα χωρίς επιχειρηματολογία. Πιστεύετε όμως τελικά ότι υπάρχει προοπτική και ελπίδα;

Ρ.Ρ.: Όχι μόνο το πιστεύω αλλά είμαι βέβαιος. Κατ’ αρχάς μας γίνεται ένας βρώμικος πόλεμος, θα θυμόσαστε το κλίμα που υπήρχε στις εκλογές του 2012. Ήταν πρωτοφανές, οι γερμανικές εφημερίδες εξέδιδαν κείμενα στα ελληνικά για να μην ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναγκασμένοι να αποδεχτούν μια καινούργια πραγματικότητα. Εκείνος που κατασυκοφαντήθηκε και χτυπήθηκε, ο υποψήφιος της αριστεράς είναι υποψήφιος και για την Κομισιόν. Είναι μια μεγάλη αναγνώριση και για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Επειδή όμως ο ελληνικός πολιτικός κόσμος είναι πλήρως υποταγμένος στα μνημόνια και έχει συνδέσει την ύπαρξή του με όλη αυτή την καταστροφή που βιώνουμε, είναι πολύ φυσιολογικό να θέλει να υποβαθμίσει τη σημασία της αναγνώρισης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 


«Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ανατρέπει τη θεωρία των δύο άκρων»

ΠτΘ: Την προσπάθεια απαξίωσης και το κλίμα φόβου που καλλιεργείται προς ό,τι έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ τα εισπράττετε γενικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μια και έχετε γυρίσει αρκετά της μέρη;

Ρ.Ρ.: Έχει γίνει μεγάλη προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περίεργο και επικίνδυνο, ότι ασχολείται με πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που είναι επικίνδυνες ή παραβατικές, σχετιζόμενες με τρομοκρατικές ενέργειες κ.τ.λ. Αυτή η θεωρεία των δύο άκρων λοιπόν είναι κατευθυνόμενη βγαίνει μέσα από τα υπόγεια της λεωφόρου Συγγρού, τις μονταζιέρες του κ. Μουρούτη και προσπαθεί να κάνει ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ανατρέπει και σκορπίζει στους τέσσερις ανέμους τη θεωρία των δύο άκρων, που θέλει με επιμονή και με μια ακροδεξιά ατζέντα να επιβάλει ο κ.Σαμαράς. Το πρόβλημα και η ανησυχία του κόσμου είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κάνουμε αυτά που εξαγγέλλει και αν η χώρα θα μπορέσει να μας πάει πιο μπροστά από εκεί που είμαστε σήμερα.



«Δεν είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τις εκλογές η παρουσία μας στα μεγάλα κανάλια»

ΠτΘ: Με τον ίδιο τρόπο όμως βλέπουμε ότι σας αντιμετωπίζουν και πολλά ΜΜΕ…

Ρ.Ρ.: Συμφωνώ. Ξέρετε, σε όλες τις συγκεντρώσεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ή και κινηματικών διαδικασιών, υπάρχει μια εχθρότητα και μια αγανάκτηση για τα ΜΜΕ. Δεν μας κοστίζει καθόλου να μην εμφανιζόμαστε σε μεγάλα κανάλια από τη στιγμή που μας κάνουν αυτόν τον πόλεμο. Δεν είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τις εκλογές η παρουσία μας στα μεγάλα κανάλια, τουναντίον νομίζω θα προβλημάτιζε περισσότερο ένα «εμπάργκο» δικό μας απέναντι σ’ αυτά τα κανάλια που κρατούν επιθετική στάση και διαστρεβλώνουν συστηματικά τις θέσεις μας, που λένε ό,τι θέλουν ή εντάσσονται σε αυτή τη προσπάθεια συκοφάντησης. Ο Ταρίκ Αλή που είχε έρθει στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως όλες οι αλλαγές που γίνονται στην Λατινική Αμερική μέσα από κοινωνικά μπλοκ που εκλέχθηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες, είχαν όλα τα ΜΜΕ ενάντιά τους, όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να νικήσουν στις εκλογές. Με αυτό θέλω να πω πως αν έχουμε ένα καθαρό πολιτικό στίγμα, αν η δέσμευσή μας απέναντι στον λαό είναι σαφής, δεν θα είναι εμπόδιο ο πόλεμος που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ μερικές φορές τείνει προς την εσωστρέφεια κι αυτό μας κοστίζει»

ΠτΘ: Κάνοντας πολιτική αυτοκριτική, το κόμμα σας στην πορεία προς τη διακυβέρνηση της χώρας πώς το κρίνετε; Θεωρείτε ότι δεν εμφανίζει σε αρκετές περιπτώσεις «εσωστρέφεια» και «ναρκισσισμό»; 

Ρ.Ρ.: Είμαστε ένα κόμμα που είχε μια εκτίναξη από το 4,5% στο 27%, που όμως δεν μεταφράστηκε ακόμα σε μια ωριμότητα και σε μια δομή αντίστοιχη. Ο κόσμος δεν μπορεί την εσωστρέφεια, ο ΣΥΡΙΖΑ μερικές φορές τείνει προς την εσωστρέφεια κι αυτό μας κοστίζει. Δεν είναι βέβαια πρόθεσή μας η εσωστρέφεια. Θέλουμε ένα μεγάλο μαζικό, λαϊκό πραγματικά αριστερό κόμμα, που να έχει πολιτικοποίηση, λειτουργία και ρόλο. Είμαστε το μόνο κόμμα που όλοι οι αντιπρόσωποί μας σε όλες τις διαδικασίες βγαίνουν απευθείας από την οργάνωση μελών. Και επίσης έχουμε θεσπίσει τον υποστηριχτή, τον φίλο του κόμματος, για ομάδες ατόμων που δεν θέλουν για κάποιους λόγους να γίνουν μέλη του κόμματος αλλά συνεργάζονται και δουλεύουν μαζί με εμάς.


«Ακόμα και ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί χάρις την ευσυνειδησία κάποιων ανθρώπων που δεν τα έχουν μουντζώσει όλα να σηκωθούν να φύγουν»

ΠτΘ: Δηλαδή θωρείται ότι η αλληλεγγύη είναι βασική συνιστώσα του κόμματος ακόμη και για άτομα που δεν έχουν ιστορικό ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως στην πράξη προοδευτικοί πολίτες και όρθιοι άνθρωποι… 

Ρ.Ρ.: Γύρω από την έννοια της αλληλεγγύης την οποία έχουμε καλλιεργήσει και δουλέψει πολύ. Έχουμε δημιουργήσει δομές αλληλεγγύης, συλλογικά τραπέζια, εκδηλώσεις για τα παιδιά, δράσεις χωρίς μεσάζοντες, ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και τα βοηθάμε και τα ενισχύουμε χωρίς να είναι άμεσα κομματικές αυτές οι δομές. Και αυτό νομίζω πως είναι κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα. Παλιότερα η πολιτικοποίηση και η συμμετοχή σε ένα κόμμα δεν είχε καθόλου το κοινωνικό στοιχείο και την άμεση εμπλοκή στην κοινωνία. Για να έχουν για παράδειγμα ρεύμα κάποιες οικογένειες δεν μπορεί να περιμένουμε πότε θα αποφασίσει ο δήμαρχος να πάει να επανασυνδέσει το ρεύμα, αυτές οι δομές αλληλεγγύης που προανέφερα όμως πάνε και το επανασυνδέουν. Αν έλειπε η εθελοντική δουλειά που κάνει ο κόσμος στις δομές αλληλεγγύης, όχι μόνο τις δικές μας αλλά και άλλων φορέων, όπως της εκκλησίας, δεν θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε πώς επιζεί ένας λαός σήμερα. Ακόμα και ο κρατικός μηχανισμός αυτή τη στιγμή λειτουργεί χάριν της ευσυνειδησίας κάποιων ανθρώπων που δεν τα έχουν «μουντζώσει» όλα να σηκωθούν να φύγουν.

«Δεν νιώθω ότι υπάρχει ένα παντοδύναμο σύστημα αλλά ότι υπάρχει ένα σύστημα “ανατιναγμένο”»

ΠτΘ: Αισθάνεστε ότι αυτό που αποκαλούμε στη χώρα κυβερνών σύστημα είναι παντοδύναμο;

Ρ.Ρ.: Δεν νιώθω ότι υπάρχει ένα παντοδύναμο σύστημα. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα σύστημα «ανατιναγμένο», έχει φοβηθεί η καρδούλα τους δύο –τρεις φορές από το 2011 μέχρι τώρα. Η κρίση είναι καθολική. Πριν μερικά χρόνια κάποιος μπορεί να ντρεπόταν να πει ότι δεν έχει χρήματα ή ότι έχει χρέη, μας είχαν φτάσει στο σημείο να νιώθουμε τύψεις που είχαμε χρέη. Σήμερα αυτό το έχει ξεπεράσει ο κόσμος, γιατί λίγο πολύ χρωστάμε όλοι. Αισθάνομαι την ανάγκη όμως να πω ότι η υπόθεση της ελπίδας δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Είναι υπόθεση του καθένα μας να αγωνιστεί γι αυτά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλάι του και θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο μπορεί σ’ αυτόν τον αγώνα.

«Δεν ταυτίζω ποτέ την Ευρώπη και την ιδέα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να αλλάξει η Ευρώπη;

Ρ.Ρ.: Υπάρχει το ζήτημα τι ορίζουμε ως Ευρώπη πλέον. Η Ευρώπη είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όμως και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ίδια η κατάσταση. Είναι άλλη η κατάσταση της Γερμανίας και άλλη της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας. Η Ευρώπη δηλαδή σαν ιδέα είναι άλλο πράγμα, άλλο σαν κατάσταση. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ακόμη και σήμερα η Ευρώπη ζει μια μεγάλη αναταραχή, αν θεωρήσουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία ευρωπαϊκές δυνάμεις. Δεν ταυτίζω ποτέ την Ευρώπη και την ιδέα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλα αυτά όταν μιλάμε για τις διεξόδους που έχει η χώρα μας είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο ενδιαφερόμαστε να συζητήσουμε αυτές τις διεξόδους.
Tagged : / /