Για τις πολιτικές εξελίξεις και την παραίτηση από την Π.Γ. – Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις (22/7/2015)

Συνεντεύξεις του Ρούντι Ρινάλντι την Τετάρτη 22 Ιουλίου στην ΕΡΑ, την ert-open και τον Παραπολιτικά fm. Για την παραίτησή του από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ακούστε τις τρεις συνεντεύξεις και δείτε μερικά βασικά τους σημεία.

 

Συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά  –  Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας μνημόνια, αυτοακυρώνεται και οδηγείται σε κρίση

– Το Μαξίμου λέει ότι δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Εκείνοι έχουν εναλλακτικό σχέδιο εκτός από το να υπογράφουν τις εντολές της τρόικας;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδιαφέρον εγχείρημα που πάλεψε ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στη συνέχεια ενάντια στα μνημόνια. Συνδέθηκε έτσι με το ριζοσπαστισμό της κοινωνίας. Τώρα εφαρμόζοντας μνημόνια, αυτοακυρώνεται και οδηγείται σε κρίση.

– Θα χρειαζόταν πιο αυτοκριτικό πνεύμα μετά την αποτυχία της στρατηγικής που δοκιμάστηκε, αντί να λέγεται πάλι ότι “σώζεται η Ελλάδα”.

– Δεν είναι δυνατόν η Αριστερά να περνά μέτρα που δεν μπορούσαν να περάσουν με καμιά μνημονιακή σύνθεση.

 

Συνέντευξη στην ΕΡΑ  –  Υπήρχαν τρομακτικές αυταπάτες για μια εύκολη συμφωνία

– Η παραίτησή μου είναι αποτέλεσμα μιας πορείας και κάποιων εκτιμήσεων που κατά καιρούς έχω διατυπώσει.

– Η Π.Γ. δεν λειτουργούσε πέρα από κάποιες ενημερώσεις που γίνονταν, υπήρχε αδιαφορία για όσα λέγονταν σε αυτό το όργανο.

– Μετά τις ευρωεκλογές είχα έντονη διαφωνία με την πολιτική του “προωθητικού συμβιβασμού” που ακολουθήθηκε. Αλλά και από το 2012 υπάρχει πορεία κατευνασμού και ποδηγέτησης του λαϊκού κινήματος και εμπέδωση της ανάθεσης.

– Υπήρχαν πολλές δυνατότητες για μια εναλλακτική πορεία, ακόμα και τώρα ισχυρίζομαι ότι η Ελλάδα μπορεί αλλιώς.

– Αντί για διακυβέρνηση, κάναμε μόνο “διαπραγμάτευση” και αυτό ήταν λάθος. Υπήρχαν τρομακτικές αυταπάτες για μια εύκολη συμφωνία με την Ευρώπη και την τρόικα.

– Η διακυβέρνηση και η διαπραγμάτευση έγιναν αποκλειστικά από το Μαξίμου, το κόμμα δεν συμμετείχε και ουσιαστικά ακυρώθηκε.

– Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο θέμα του νομίσματος, υπάρχει καθολική κρίση και χρειάζεται καθολική και σύνθετη απάντηση.

– Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τον κύκλο του μετατρεπόμενο σε μνημονιακό κόμμα. Θα φθαρεί και ίσως υπάρξει ως κεντροαριστερό – μνημονιακό μόρφωμα.

– Δεν είμαστε η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου να αποφασίζει ο αρχηγός για όλα.

– Το συνέδριο που έχει στο μυαλό του το Μαξίμου είναι ένα ελεγχόμενο συνέδριο για ένα κόμμα που θα πρωτοκολλεί αποφάσεις και θα λέει “Ναι”.

– Ο Αλ. Τσίπρας αιχμάλωτος της πολιτικής για “πάση θυσία συμφωνία”, έπεσε στην παγίδα των δανειστών. Πήγαμε χωρίς όπλα στη διαπραγμάτευση, αφού είχαμε εξαντλήσει όλα τα αποθέματα.

 

Συνέντευξη στην ert-open  –  Εναλλακτική είναι να λες “Όχι” στο μνημόνιο

– Μας τιμωρούν παραδειγματικά για να μας περιφέρουν στην Ευρώπη σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.

– Δεν έγινε σε μια νύχτα η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάστηκε πολιτικά και ιδεολογικά με τη λογική του συμβιβασμού.

– Ο κόσμος έδειξε ότι είναι πολύ πιο μπροστά από τις πολιτικές ηγεσίες.

– Υπήρχαν εναλλακτικές, έπρεπε από το Φεβρουάριο να είχε κινηθεί αλλιώς η διαπραγμάτευση, φτάσαμε στο “παρά 5” και τώρα όποιος διαφωνεί κατηγορείται ότι δεν προτείνει εναλλακτική. Απαράδεκτος ο τρόπος αντιμετώπισης και τα non paper απέναντι σε όσους διαφωνούν.

– Οι βουλευτές που ψηφίζουν “Ναι” το κάνουν με βαριά καρδιά και κάτω από τεράστιο συνειδησιακό δίλημμα. Πρέπει να το ξεπεράσουν επιτελώντας το ρόλο τους και χωρίς να λογαριάζουν αν θα είναι στην επόμενη Βουλή.

– Σκανδαλώδης η υπόθεση Γεωργίου, είναι φανερό ότι δεν θα χτυπηθεί η διαφθορά και οι μεγάλοι όμιλοι.

– Εναλλακτική είναι να λες “Όχι” στο μνημόνιο, όσοι λένε “Ναι” δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εναλλακτικής γιατί φέρνουν ένα τρίτο μνημόνιο που καταστρέφει τη χώρα.

– Ο κόσμος θα βρει το δρόμο του και θα αντιδράσει. Ποιος περίμενε τις πλατείες, την κατάρρευση του δικομματισμού, το 62% στο δημοψήφισμα. Είμαστε αντιστασιακός λαός και θα επιβιώσουμε, η χώρα θα βρει διέξοδο.

– Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ο κόσμος πρέπει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του μέσα από λαογέννητους θεσμούς. Η υπόθεση της αλλαγής της χώρας δεν είναι υπόθεση ενός ηγέτη, ενός κόμματος, ενός ποσοστού, χρειάζονται βαθιές αλλαγές.

Tagged : /