Εντείνονται οι προετοιμασίες – Δυναμώνει η τάση προς τον πόλεμο – Νέος στόχος η Λιβύη
Οι συγκρούσεις στη Λιβύη ανάμεσα σε δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τη Δύση και τη διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ) με δυνάμεις του ISIS, αποκτούν χαρακτήρα πολέμου, ενώ ήδη στο έδαφος της Λιβύης δρουν και συντονίζονται οι ειδικές δυνάμεις Αγγλίας, ΗΠΑ, Ιταλίας και Γαλλίας. Είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει γενικότερη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή και επέμβαση στη Λιβύη. Φτάνει η στιγμή κατά την οποία το χάος που εξαπολύθηκε το 2011 για να βγει από τη μέση ο Καντάφι, πρέπει να τακτοποιηθεί ώστε να είναι πιο «ελεύθερα» τα χέρια της δυτικής στρατιωτικής μηχανής να προωθήσουν την περικύκλωση ή τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την ευρύτερη περιοχή.
Ο πόλεμος στη Συρία καταγράφει νέους συσχετισμούς και η κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας σε Β. Αφρική και Μεσόγειο σχετίζεται με τον σχεδιασμό που υπάρχει να επεκταθεί και στη Μαύρη Θάλασσα. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι τακτικές κινήσεις (ακόμα και τα ταξίδια συμβολικού χαρακτήρα, π.χ. επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος) αλλά και δηλώσεις αρμοδίων για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα (δηλαδή πόλεμο).
Δεν αποκλείεται καθόλου η τάση προς τον πόλεμο να αποτελέσει πιο σημαντική εξέλιξη για την απορρόφηση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τον καπιταλιστικό κόσμο αλλά και την περιοχή της Μεσογείου, η οποία αποτελεί ένα από τα επίκεντρα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, έτσι ώστε να πάρει πιο γενικευμένα χαρακτηριστικά. Ήδη εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις στρατοί και επιτελεία των βασικότερων στρατιωτικών δυνάμεων-μηχανών. Όλες οι δυνάμεις του G7, πλην της Ιαπωνίας, συν η Ρωσία, τα Αραβικά κράτη, η Τουρκία, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και ορισμένες χώρες του πρώην ανατολικού στρατοπέδου. Δεν είναι και λίγα…
Η ΝATOϊκή και η ελληνική παρουσία
Πρόσφατα μόλις, διεξήχθησαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές «ασκήσεις» του ΝΑΤΟ που, στην ουσία, είναι προπαρασκευαστικές ενέργειες ή καλυμμένες, για τους πολέμους που διεξάγονται ή πρόκειται να γίνουν άμεσα.
Για παράδειγμα, η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Phoenix Express 2016». Η άσκηση αυτή είχε ως κέντρο επιχειρήσεων το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Βάση της Σούδας, συμμετείχαν στρατιωτικοί από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία,Τυνησία και Ελλάδα, με τη φρεγάτα «Έλλη», ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, μία ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου και του ΚΕΝΑΠ.
Το σενάριό της ήταν η «διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης επί θεμάτων επιχειρήσεων συνθέσεως ναυτικής εικόνας και επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής».
Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε. (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, με αντικείμενό της την προσομοίωση ουσιαστικά της επέμβασης, αφού αναφερόταν χαρακτηριστικά σε «κρίση» σε αφρικανικό κράτος λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της Ε.Ε. για… αποκατάσταση της τάξης.
Πριν από λίγες μέρες (31/5) ολοκληρώθηκε στην Κύπρο άλλη άσκηση με την επωνυμία «Αργοναύτης» και τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία και Ουγγαρία –η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ- με αντικείμενο τη συνεργασία σε στεριά, θάλασσα, αέρα, για τη «Διαχείριση Κρίσης στη Μέση Ανατολή» και την «υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «η Συμμαχία είναι έτοιμη να επέμβει στη Λιβύη, εάν η τωρινή κυβέρνηση της χώρας κάνει ανάλογο αίτημα».
Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα) εξέδωσαν NOTAM, δηλαδή δέσμευση του εναέριου χώρου ουσιαστικά μόνο για στρατιωτικά αεροσκάφη έως τις 8 Σεπτέμβρη. Πυκνώνουν οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (που απροκάλυπτα ονομάζονται «ΝΑΤΟϊκά ύδατα) με πρόσχημα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εντάσσεται σε όλους τους επιθετικούς προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.
Η Μαύρη Θάλασσα και το ΝΑΤΟ
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σημειώματα από τις στήλες του Δρόμου οι Αμερικανοί πρότειναν σε Ελλάδα και Τουρκία να αποσύρουν τις ναυτικές δυνάμεις από το Αιγαίο, αφού έχει «ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα» και να συνδράμουν στην ενίσχυση της παρουσίας των Δυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και στην αντιμετώπιση της «ρωσικής επεκτατικότητας». Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική.
Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ιδιαίτερος. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη συνομιλία του με το γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτεμπεργκ, δήλωσε ότι «δεν έχετε παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα έχει καταστεί σχεδόν μια ρωσική λίμνη. Αν δεν δράσουμε τώρα, η Ιστορία δεν θα μας το συγχωρήσει». Η απάντηση των Ρώσων ήταν άμεση, διά στόματος του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ (ναι υπάρχει και αυτή η σχέση…), Αλεξάντερ Γκρούσκο:
«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα στον Εύξεινο Πόντο, ώστε να μη μετατραπεί σε μια λίμνη του ΝΑΤΟ. Σήμερα το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κινηθεί με ναυτικά πολεμικά συστήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε “ρωσική λίμνη”. Αλλά στο ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ “λίμνη του ΝΑΤΟ”, και θα λάβουμε για αυτόν το λόγο όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξουδετερώσουμε πιθανές απειλές και προσπάθειες που στοχοποιούν τη Ρωσία από τον Νότο. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί παράγοντα ασφαλείας της καταστάσεως στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Νότο».
Όπως γίνεται γνωστό, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα γίνει τον Ιούλιο, η Ρουμανία θα προτείνει τη δημιουργία μιας ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για τακτικό στόλο με πολεμικά πλοία από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, ο οποίος εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει και η χώρα του.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν πάλι έντονη, αφού η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα «δώσει επαρκή απάντηση εξασφαλίζοντας τη δική της ασφάλεια».
Υγρός τάφος η Μεσόγειος
Ανοικτά της Λιβύης, κοντά στις ιταλικές ακτές, σημειώνονται πολλαπλά ναυάγια με εκατοντάδες θύματα. Η σκηνή με το άτυχο κορμάκι του μικρού παιδιού στα χέρια ενός απελπισμένου διασώστη συγκίνησε βαθύτατα ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά οι καραβιές και τα ναυάγια θα συνεχιστούν. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, πλοίο-ναυάγιο με 700 πρόσφυγες περισυνελέγη νότια της Κρήτης, γεγονός που δείχνει ότι η ανθρώπινη ροή δεν θα διοχετευθεί όλη προς την Ιταλία. Ακόμα και η όξυνση των σχέσεων Γερμανίας/Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει και να προκαλέσει κι άλλα προσφυγικά κύματα, αφού οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε γεωπολιτικό… μπαλάκι.
Σε δύο ελληνικά στρατόπεδα, σχεδόν ταυτόχρονα, σημειώθηκαν εξεγέρσεις των φυλακισμένων προσφύγων, στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Τα προσφυγικά στρατόπεδα κάηκαν και οι πρόσφυγες δεν μένουν μέσα σε αυτά. Η ελληνική πλευρά διαδίδει ότι αυτά γίνονται ως αποτέλεσμα συγκρούσεων ανάμεσα σε Αφγανούς και Σύριους.
http://www.e-dromos.gr/floges-polemou-apo-ton-euxeino-ponto-mexri-thn-voreia-afrikh/